Važnost kretanja u djetinjstvu – predavanje

Važnost kretanja u djetinjstvu – predavanje

Predavač je bio autor NTC sustava učenja, dr. Ranko Rajović, predsjednik Odbora za darovite, Međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja kod djece. NTC sustavom podiže se intelektualni potencijal djece te se razvija brzina razmišljanja i zaključivanja – tzv. funkcionalno znanje.
Citat iz dijela intervjua dr. Rajovića, objavljen u  Slobodnoj Dalmaciji, 13. lipnja 2013. god.:

Govoreći na temu “Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj djece, a da toga nismo svjesni”, dr. Rajović je iznio jedan prilično zastrašujući podatak, a to je da danas svako drugo dijete ima nekakav razvojni poremećaj, odnosno kognitivne smetnje.

Testiranjem na uzorku od preko 2000 djece vidjeli smo doista da gotovo svako drugo dijete ima neku razvojnu smetnju, odnosno da ne može izvesti jednostavne testove koji pokazuju da postoji manje sinapsi u nekim regijama njihova mozga. Naime, mozak traži stimulaciju za razvoj, a u sadašnjem načinu života djece, koji uključuje dugotrajno sjedenje pred kompjutorom ili televizorom, ne može je dobiti. Naša su istraživanja pokazala da više od 50 posto djece ima slabije razvijenu finu motoriku, da oko 40 posto njih ima usporenu akomodaciju oka… Smanjene sposobnosti upozoravaju i na smanjen broj sinapsi u nekim regijama mozga.”

Cijeli članak pročitajte http://slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/170450/Default.aspx

Send this to a friend