Vodič o sigurnosti dječjih igrališta

Vodič o sigurnosti dječjih igrališta

Vodič naglašava  važnost kvalitetne opreme za sigurnost djece na igralištu, kao i potrebu za redovnom kontrolom i održavanjem javne opreme kako bi se spriječile ozljede i nezgode na igralištu.

Naglašena je i važnost primjene europskih normi u procesu proizvodnje opreme za dječja igrališta. Citiramo “Europske norme za opremu igrališta služe kao vodič tvrtkama koje proizvode i postavljaju takvu opremu, projektantima koji projektiraju igrališta te onima koji je nadziru i održavaju.”

Jedna od najvažnijih inicijativa vezanih uz djecu svakako je ona “Grad/općina – prijatelj djece” pokrenuta prije 16 godina u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Ovu je inicijativu dosad usvojilo 48 hrvatskih gradova/općina, no trend bi se trebao nastaviti.
Gradovi i općine koji žele postati “Gradovi/općine – prijatelji djece” trebaju ispunjavati sljedećih 10 kriterija :

1. program i plan grada/općine za ostvarivanje prava i potreba djece
2. namjenska novčana sredstva u gradu za razvoj, zaštitu i odgoj djece
3. podrška i pomoć udrugama koje imaju programe za djecu te uključivanjedjece u osmišljavanje odluka koje se na njih odnose
4. dijete u sigurnom i zdravom gradu
5. zdravlje djece
6. odgoj i obrazovanje djece
7. socijalna skrb za djecu
8. kultura i sport djece i za djecu
9. slobodno vrijeme i rekreacija djece
10. podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece


KOMPAN – 25 godina jamstva na dječja igrališta

Danski proizvođač Kompan, kojega zastupamo, jedan je od vodećih europskih proizvođača opreme za dječja igrališta. Uz brojne osvojene europske i svjetske nagrade, Kompanova dječja igrališta se, osim inovativnošću i edukativnom komponentom, odlikuju visokom sigurnošću i dokazanom kvalitetom svjetskog ranga u koji su se uvjerile brojne zemlje diljem svijeta. Tomu svjedoči i jamstvo od 25 godina na sve dječje sprave koje je garancija dugotrajnosti, vrhunskog razvojnog ‘know-how’ koncepta te tradicije poslovanja duže od 40 godina.

“Vodič o sigurnosti dječjih igrališta” Ministarstva gospodarstva preuzmite OVDJE.

Send this to a friend