Santa & Cole

Santa & Cole

Santa & Cole

Kao što je poznato, dizajn je tek ogledalo društva i vremena u kojem nastaje. Santa & Cole je kompanija koja odabire, oblikuje, uređuje i komercijalizira objekte u kojima prepoznaje vlastite kriterije. Način implementacije dizajnerskih rješenja presudan je kod donošenja odluka o uvođenju novih programa ili proizvoda. Tvrtka je osnovana 1985. godine od strane grupe prijatelja i članova obitelji s namjerom uređivanja i oblikovanja uporabnih predmeta koji zaslužuju povjerenje i koji su prepoznati kao zanimljivi, prije svega grupi, a onda i tržištu. Svjesni činjenice da je jedini legalni monopol koji je danas društveno prihvaćen onaj koji se odnosi na intelektualno i industrijsko vlasništvo (brand, dizajn i patenti), tvrtka se posvetila intenzivnom razvoju znanja zaštićenog patentima.

Najbolji produkt dizajn koji je moguće zaštititi i svo neophodno znanje i aktivnosti potrebne za adekvatnu komercijalizaciju tog dizajna, čine esenciju postojanja i djelovanja tvrtke.

Pogled filtriran kroz naočale – logotip kompanije – iskazuje oblikovni stav i posredničku ulogu Santa & Cole, koji prezentiraju subjektivni doživljaj svakodnevnih objekata. Santa & Cole je odabrao oblikovanje umjesto proizvodnje kako bi uspješnije razvijao vlastitu poslovnu funkcionalnost. Zahvaljujući interesu za nematerijalno, u čemu tvrtka pronalazi autentične vrijednosti, moguće je izvršiti selekciju najboljih dobavljača za svaki segment i svaku pojedinu komponentu unutar njega. Takav položaj ujedno omogućava i svojevrstan odmak od vlastitog prodajnog programa te kritičko i konstruktivno vrednovanje ponuđenih elemenata. Osim toga, moguće je raznoliko pokrivanje širokih područja interesa što u potpunosti prati duh i načela Bauhausa.

Tradicionalne ideje Bauhausa poštuju se i danas u osnovnim načelima industrijskog dizajna: jedinstvo namjene (funkcije), poštivanja materijala i procesa serijske proizvodnje, a navedeni kriteriji ujedno predstavljaju osnovno mjerilo kod definiranja noviteta u ponudi tvrtke Santa & Cole. Prilikom uvođenja novih proizvoda, stručnom sedmeročlanom odboru prezentira se proizvod ili ideja, a odbor donosi jednoglasnu odluku o (ne)uvrštavanju u katalog.

Bogatstvo ponude očituje se u raznolikosti i potpunoj raznorodnosti programa. Santa & Cole naručuje proizvodnju rasvjetnih tijela, namještaja za unutarnje i vanjske prostore, urbanu opremu, kolekcije književnih eseja i biografskih monografija priznatih svjetskih dizajnera te sadnica bilja za urbane prostore.

Neposredan povod za “izlazak na ulicu” / pokretanje programa urbane opreme bile su Olimpijske igre održane u Barceloni 1992. godine. Santa & Cole je predstavljao značajan faktor u funkciji preoblikovanja grada te su tom prilikom, u suradnji s vodećim španjolskim i svjetskim autoritetima iz područja produkt dizajna i arhitekture, autorima projekta Olimpijade i predstavnicima grada, kreirani proizvodi koji su predstavljeni u prvom katalogu urbane opreme Santa & Cole. U tom segmentu, osmišljeno opremanje gradova i danas je osnovna ideja i kriterij za skladan razvoj.

Tako postavljena, misija tvrtke uključuje i odabir borbe za bolju budućnost, strogo kontroliranim porijeklom upotrebljenih materijala i tehnologija te iznimnom brigom za okoliš. Dobar primjer su rasvjetna tijela kod kojih je uvijek osnovni zahtjev, bez obzira na trenutne trendove, toplina osvjetljenja, uporaba adekvatnih žarulja i dizajn koji maksimalno smanjuje svjetlosno zagađenje. Još je možda bolji primjer sjedalica za vanjske ili unutarnje prostore, model Belloch, razvijena početkom 2009. godine od strane tehničko-razvojnog tima Santa & Cole u suradnji s tvrtkom SP Brener i Lagranja Design Studiom. Dugotrajna istraživanja rezultirala su inovativnim materijalima i proizvodnim procesima pa je tako proizvod izrađen od 100% recikliranog materijala te je i sam reciklirajuć po isteku uporabnog roka. Kontinuirano investiranje u istraživanje, razvoj i tehnološke inovacije jasno prezentiraju brigu o okolišu i shvaćanje dizajna kao kreativnog procesa u kojemu osnovni aspekt više nije “kako nastati”, već “kako nestati”.

Više o kompaniji Santa&Cole pročitajte ovdje ili na službenoj stranici kompanije http://www.santacole.com/en/.

Send this to a friend