Didaktičke sprave

Didaktičke sprave danskog proizvođača Kompan

Didaktičke sprave

Kompanove didaktičke sprave i igračke za malu djecu. Danski proizvođač dječjih igrališta, vodeći europski lider, tvrtka Kompan posjeduje veliku zbirku referenci koju čini više od 1000 dječjih igrališta postavljenih diljem svijeta, u različitim klimatskim, kulturološkim i socijalnim uvjetima. Ono što je zajedničko svim Kompanovim dječjim igralištima jest – edukativna komponenta! Didaktički elementi posebno su zastupljeni u različitim interaktivnim spravama za djecu manjeg uzrasta. Uz didaktičke elemente djeca razvijaju percepciju te uče o funkcioniranju okoline.

Didaktički elementi izrazito su važni za djecu mlađeg uzrasta (do 6 godina) koja su u fazi razvoja svijesti, percepcije i zaključivanja. Doživljaje okoline i vanjskoga svijeta kao i formiranje svijesti djeca ove dobi uglavnom poprimaju putem osjetila (taktilno, vizualno, audio, olfaktivno). Mala djeca nužno moraju opipati igračku ili nerijetko staviti i u usta štogod kako bi istražila i ‘ispipala’ svijet oko sebe te na temelju osjećaja ugode ili neugode formirala svoju percepciju ‘sviđanja ili nesviđanja’. Shvaćanje trodimenzionalnosti svijeta kao i principa uzroka i posljedice maloj je djeci veoma zabavno i uzbudljivo jer su u fazi u kojoj tek uče i susreću s novim, za njih izrazito bitnim, iskustvima i doživljajima.

Interaktivne sprave danskog proizvođača Kompan pružaju djeci mlađeg uzrasta upravo sve ono što im je u toj dobi od iznimne potrebe. Kompanova linija dječjih sprava ‘Moments’ razvijena je prvenstveno za potrebe manje djece te je bogata mnogobrojnim šarenim spravama tradicionalnih oblika za najmlađe. Mnogo tematskih sprava dizajnirano je s ciljem privlačenja dječje pažnje i pozornosti te kako bi se mališanima omogućilo uživljavanje u uloge raznih likova te se na taj način potaknula njihova, u toj dobi vrlo bogata, mašta. Tematske sprave kao i razne kombinirane tematske konstrukcije sadrže mnogo didaktičkih elemenata koja stimuliraju dječja osjetila te potiču istraživački duh i učenje kod mališana.

Posebna linija među Kompanovim dječjim igralištima, iznimno bogata edukativnim sadržajima, simbolima i didaktičkim elementima, svakako je SMART PLAYGROUND linija inspirirana bajkama H. C. Andersena. Tematske kombinirane sprave dizajnirane su prema tematici Andersenovih bajki (Mala sirena, Ružno pače, Tinderbox) te u sebi kriju razne didaktičke elemente u stilu simbola iz bajki ili njezinih likova. Dječje igralište SMART PLAYGROUND u studenom 2015. godine postavljeno je u Školi za djecu s autizmom, u saveznoj američkoj državi Pensilvaniji, što je vrlo bitan pokazatelj snage i važnosti didaktičkih elemenata i interaktivnih sprava na razvoj djece u kritičnoj dobi.

Didaktičke elemente i interaktivne sprave Kompan pogledajte u galeriji :

 

Send this to a friend